Linsvätska (fakta)

Vilken linsvätska ska jag använda till mina cirkellinser?
Det finns flera olika sorters linsvätskor. Den vanligaste sorten kallas Multi-Purpose Solution och är en allt-i-ett-linsvätska som du kan läsa mer om här nedan. Vi på Cirkellinser.net råder dig som kund att i samråd med din optiker välja ut en passande linsvätska för att få den sort som fungerar optimalt för just dig. Här nedan får du lite information om de vanligast förekommande linsvätskorna och deras funktion.

Allt-i-ett-linsvätska (Multi-Purpose Solution)
Det här är den vanligaste och mest använda linsvätskan idag. Eftersom den både rengör, desinficerar och fungerar som en förvaringsvätska så är den helt enkelt den enklaste varianten eftersom ingen annan vätska är nödvändig. Numera innehåller den här linsvätskan även aktiva ämnen som håller dina linser fuktiga under hela dagen.

Väteperoxidbaserade lösningar
Om du har känsliga ögon och inte tål konserveringsmedel som vissa multi-purpose vätskor innehåller så är denna ett alternativ för dig. Rengöring med denna vätskan är lite mer avancerad och kräver oftast lite mer av användaren eftersom linserna rengörs genom en kemisk process som behöver några timmar innan linserna åter kan användas. Följ alltid tillverkarens instruktioner noga.

Saltlösning
Denna vätska används endast för att tvätta och skölja linserna innan insättning i ögat och har inte den rengörande förmågan som multi-purpose eller väteperoxidbaserade linsvätskorna har.

Cleaner
En linsvätska som hjälper till att ta bort proteinbeläggningar på linsen och används dagligen för rengöring av linsen. Viktigt att tänka på är att noga följa tillverkarens instruktioner.

Komfortdroppar
Om du har lätt för att bli torr i ögonen när du bär linser så finns det en snabb och enkel lösning. Det är så kallade komfortdroppar/tårsubstitut som finns i flera olika sorter. Dropparna används för att lindra symptomen av torra ögon för tillfället men löser inte själva orsaken till torrhetsproblemet. Det finns två sorters ögondroppar för att lindra symptom av torra ögon, den ena är för ögon utan linser och den andra är för linsbärare så var noga med att välja rätt sort. Fråga din optiker om du är osäker.