Facebook

cirkellinser

cirkellinser

Instagram

FAQ


Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren som vi tror att du som kund vill veta när du gör ett köp hos Cirkellinser.net. Om du inte hittar svaret på din fråga här nedan så vill vi gärna att du kontaktar vår kundtjänst på support@cirkellinser.net med din fråga.
Linsfrågor
Vad betyder BC?

BC står för baskurva (Base Curve) och är kurvan på kontaktlinsens invändiga yta mätt i millimeter. Ju högre detta värde är, desto plattare och lösare sitter linsen på ögat. Dessa värden är vanligtvis mellan 8.0- 9.0 mm på mjuka linser. Det vanligaste värdet i kontaktlinser är 8.6. För att få veta din baskurva bör du göra en synundersökning hos en optiker.

Vad betyder DIA?

DIA betyder diameter och anger linsens diameter (tvärs över) i millimeter. För mer förstorande effekt är en högre diameter att rekommendera

Vad betyder CT?

CT står för Center Thickness och anger linsens mittjocklek i förhållande till linsens styrka.

Vad menas med vätskehalt?

Vätskehalten anger vattenandelen i procent i en mjuk kontaktlins. I allmänhet är det så, att ju högre vätskehalten i en kontaktlins är, desto bättre syregenomsläpplighet har linsmaterialet. Kontaktlinser med hög vätskehalt och en god syregenomsläpplighet rekommenderas för längre tids användning. Om man har mycket torra ögon kan man få problem med kontaktlinser som har en hög vätskehalt, eftersom dessa suger upp ögonens naturliga vätskereservoar (tårvätskan) som en "svamp". Om du har torra ögon är det bättre att välja en lins med lägre vätskehalt eller med hög vätskebindningskapacitet vid långvarigt bruk.

Vad är linser tillverkade av?

Linser är tillverkade av Polymacon/ Polyhema och vatten.

Är det farligt att använda cirkellinser?

Nej, cirkellinser från kontrollerade och godkända linstillverkare är inte farligt att använda men läs vidare för att få hela sanningen kring myten om att cirkellinser är farligt att använda. 
Färgade linser och numera även cirkellinser är populära över hela världen. Ofta kommer frågor upp om just cirkellinser är farliga att använda. På nätet finns det några bilder med skräckexempel på hur det kan gå fel om man inte sköter sina linser korrekt eller om man köper linser från oseriösa tillverkare. Viktigt är att detta gäller både klassiska kontaktlinser, färgade linser och cirkellinser (med eller utan styrka).
Även om det idag är helt säkert att bära cirkellinser från godkända tillverkare så finns det tyvärr ett antal linsfabriker som förfalskar vissa erkända märken som finns på marknaden. Det finns observationer av förfalskade linser som på grund av brister i tillverkningen och särskilt under infärgningsprocessen hoppar över vissa steg av bland annat ekonomiska skäl, vilket kan resultera i allvarliga ögonsjukdomar när färger och pigment som inte är godkända för ändamålet kommer i direkt kontakt med ögonen vid linsbärandet.
Dina ögon är värdefulla och vi råder dig att  både vara noggrann med att byta dina linser frekvent (3-6 mån). För att säkerställa att de produkter som säljs har tillverkats i enlighet med rådande krav och för att säkerställa högsta kvalitet så finns det olika slags certifieringar och märkningar för ändamålet.
Alla våra leverantörer av linser är godkända av Food and Drug Administration (FDA), KFDA eller GMP, vilket säkerställer korrekt tillverkning och den medicinska kvaliteten av produkterna som vi saluför i enlighet med gällande regler.
Det finns linser på Ebay för under 100-lappen men det kan också medföra skillnader i kvaliteten och äkthet som utsätter dig som linsbärare för stora hälsorisker. Så var alltid noga med ditt val av cirkellinser så att du inte utsätter dig för onödiga risker. Vänligen läs våra "Skötselråd" för mer information om hur du bäst tar hand om dina linser.

Kan linsen halka in bakom ögat?

Nej, linsen kan inte hamna bakom ögot i ögonhålan. En lins är tunn, men då det inte finns någon glipa mellan ögat och dess ögonhåla, så är det omöjligt att linsen skulle hamna bakom ögat.

Kan linsen växa ihop med ögat?

Nej, linsen kan inte växa ihop med ögat. Linser som används under lång tid kan dock torka om de inte tas ut eller behandlas med linsvätska och därför kan de vara svåra att ta ut eller kännas obehagliga.

Är era produkter äkta och hur kan ni garantera äktheten?

Din hälsa är oerhört viktig för oss. Våra kunders hälsa är samtidigt vår trygghet för att vi ska kunna fortsätta tillhandahålla alla vackra linser till våra kunder. Alla våra leverantörer av linser är godkända av Food and Drug Administration (FDA), KFDA eller GMP, vilket säkerställer korrekt tillverkning och den medicinska kvaliteten av produkterna som vi saluför i enlighet med gällande regler. Genom vårt ställningstagande som trygg och säker återförsäljare av cirkellinser så strävar vi tillsammans med ett antal linsföretag för att falska linser inte ska nå ut på marknaden. I samarbete med Geo Medical och som deras certifierade återförsäljare kan vi dessutom säkerställa äktheten på varje såld lins. Sedan 2009 har alla Geo Medical´s linsvialer försetts med en unik autentiseringskod som gör det enkelt för dig som kund att tryggt och smidigt verifiera äktheten på dina beställda linser från Cirkellinser.net via Geo Medical´s egna Authenticity-sida. ( http://www.fw1860.com/en/ )

Kan man använda linser när det är minusgrader ute?

Absolut, det är inte farligt och dina linser kan inte frysa fast på ögat även när det är riktigt kallt ute. Eftersom dina ögon värmer upp linsen så finns det ingen anledning att oroa sig när du är ute i vinterkylan. Linserna kommer sannolikt inte heller att frysa i brevlådan, om du beställer linser när det är minusgrader ute, pga lösningen som linserna ligger i men även om det skulle ske så kommer linsen inom några minuter i rumstemperatur att återfå sin normala mjukhet. Generellt så blir luften torrare vintertid och många upplever då torrhetsproblem, både linsbärare och icke-linsbärare upplever obehag av den torra luften. Då kan komfortdroppar vara en tillfällig lösning eller att minska antalet timmar av linsbärande under just vintertid.

Hur ser man om man linsen är felvänd?

Tryck försiktigt ihop linsen mellan tummen och pekfingret. Om linsen är vänd åt rätt håll så vänder sig linsens kanter mot varandra. Om linsen är vänd åt fel håll så lägger sig linsens kanter mot fingertopparna. En felvänd lins rör sig mer på ögat och kan skava eller ge sämre synskärpa. När linsen är rättvänd och man har den på pekfingret så liknar den en skål. Om linsen är felvänd så liknar den mer en tallrik kan man säga.   

Kan cirkellinser påverka min syn?

Vissa linsdesigner kan påverka synen genom att yttersta kanten på synfältet kan bli lite suddigt. Det är ovanligt men kan uppkomma vid vissa tillfällen. Vissa linsdesigner som har kraftfulla färger långt in mot centrum av linsen kan i ovanliga fall påverka synen tillfälligt. Efter ett litet tag kommer synen att förbättras när ögat anpassar sig och vänjer sig till den nya linsen. Kontakta oss på support@cirkellinser.net för hjälp om det inte blir bättre.

Kan jag använda kranvatten för att rengöra mina linser?

Nej. Det finns mycket bakterier i allt kranvatten och dessa kan ge upphov till svåra infektioner i ögat. Detsamma gäller vid saliv. Du får enbart rengöra dina linser med linsvätska som är anpassad för ändamålet. Denna finns att köpa på Apoteket eller hos optikern.   

Vilken linsvätska ska jag använda?

Det finns flera olika sorters linsvätskor. Den vanligaste sorten kallas Multi-Purpose Solution och är en allt-i-ett-linsvätska som du kan läsa mer om här nedan. Vi på Cirkellinser.net råder alla våra kunder att i samråd med din optiker välja ut en passande linsvätska så att du får en linsvätska som fungerar optimalt för just dig. Här får du iallafall lite information om de vanligast förekommande linsvätskorna och hur dem fungerar.

Allt-i-ett-linsvätska (Multi-Purpose Solution)
Det här är den vanligaste och mest använda linsvätskan idag. Eftersom den både rengör, desinficerar och fungerar som en förvaringsvätska så är den helt enkelt den enklaste varianten eftersom ingen annan vätska är nödvändig. Numera innehåller den här linsvätskan även aktiva ämnen som håller dina linser fuktiga under hela dagen.

Väteperoxidbaserade lösningar
Om du har känsliga ögon och inte tål konserveringsmedel som vissa multi-purpose vätskor innehåller så är denna ett alternativ för dig. Rengöring med denna vätskan är lite mer avancerad och kräver oftast lite mer av användaren eftersom linserna rengörs genom en kemisk process som behöver några timmar innan linserna åter kan användas. Följ alltid tillverkarens instruktioner noga.

Koksaltlösning (Saline)
Denna vätska används endast för att tvätta och skölja linserna innan insättning i ögat och har inte den rengörande förmågan som multi-purpose eller väteperoxidbaserade linsvätskorna har.

Cleaner
En linsvätska som hjälper till att ta bort proteinbeläggningar på linsen och används dagligen för rengöring av linsen. Viktigt att tänka på är att noga följa tillverkarens instruktioner.

Komfortdroppar
Om du har lätt för att bli torr i ögonen när du bär linser så finns det en snabb och enkel lösning. Det är så kallade komfortdroppar/tårsubstitut som finns i flera olika sorter. Dropparna används för att lindra symptomen av torra ögon för tillfället men löser inte själva orsaken till torrhetsproblemet. Det finns två sorters ögondroppar för att lindra symptom av torra ögon, den ena är för ögon utan linser och den andra är för linsbärare så var noga med att välja rätt sort. Fråga din optiker om du är osäker.

Kan jag använda samma linsvätska flera gånger?

Nej. Den använda linsvätskan har blivit nersmutsad av beläggningar från linserna och påverkas även av syret i luften. Detta medför att en använd linsvätska tappar sin förmåga att desinficera.

Måste jag tvätta linserna innan jag använder dom första gången?

När du fått hem dina linser så ska du först låta dom ligga i linsvätska som är anpassad för att rengöra och förvara linserna i under minst 8 timmar. Tänk även på att skölja ur ditt linsetui minst två gånger med linsvätskan innan du använder det till att förvara dina linser i. Skölj aldrig ur ett linsetui med kranvatten. 

Kan jag och en kompis köpa ett par linser och turas om att använda samma linser?

Nej. Man ska aldrig dela linser med varandra. Alla har olika bakterieflora i slemhinnorna och om man delar linser med varandra så riskerar man att orsaka infektioner hos varandra. 

Hur länge kan jag använda mina linser?

När linsförpackningen är bruten så har linserna, om inget annat anges, en hållbarhet på cirka ett år. Detta är beräknat på en mer sporadisk användning av linserna. Om du väljer att använda dina linser ofta eller dagligen i 6-8 timmar, så rekommenderar vi dig att byta linser efter cirka 3 månader. Man märker att en lins börjar bli sliten när komforten försämras och man känner sig torr i ögonen snabbare än normalt. Även om du använder dina linser väldigt sällan så räknas de som förbrukade efter ett år.  

Kommer cirkellinsernas färger att blekna med tiden?

Nej, äkta färgade linser från världsledande och kontrollerade linstillverkare som exempelvis Geo Medical och EOS tappar inte sin färg.
Kvalitetslinser från godkända linstillverkare tillverkas genom en väldigt strikt process där det krävs bland annat att linsen byggs upp med 3 lager där infärgningsprocessen (med godkända färger) sker i det mellersta lagret. Denna process garanterar säkerheten och färgernas livslängd till skillnad från icke-godkända kopior som bara använder 2 lager vid tillverkningsprocessen för att minimera kostnaden. Likadant gäller vilka färger som används vid infärgningen som är viktigt ur bland annat allergisynpunkt. Att konstruera linsen med endast 2 lager innebär att lagret med infärgningen alltid kommer att vara i direkt kontakt med ögonen vilket medför en potentiell hälsofara. Därför är det av största vikt att välja godkända och kontrollerade linsmärken som använder den sk. "sandwich printing-technique" i tillverkningen.

Mina nya linser har en lite ljusare eller mörkare färgnyans än de förra jag beställde av samma färg och design, varför är det så?

När linstillverkaren framställer en serie som exempelvis Geo Angel "Blue" så kommer alla linser från samma tillverkningstillfälle att ingå i vad som kallas en "Batch" (ett parti). Varje lins inom varje batch kommer alltid att vara identisk i färg och form. När linstillverkaren behöver tillverka fler av samma serie så kommer alla nya linser ingå i en ny batch. Endast färgnyansen mellan olika batcher kan vara olika, däremot är linsdesignen och mönstret alltid detsamma.

Hur länge kan jag använda mitt linsetui?

Även ett linsetui har en förbrukningstid. Ett linsetui bör ersättas med ett nytt efter cirka 3 månaders användning. Ett smutsigt linsetui kan orsaka ögonkomplikationer som infektioner på hornhinnan. 
Kom ihåg att det är lika viktigt att rengöra och byta linsetui som att rengöra och byta sina linser. När linserna inte förvaras i etuiet så ska du slänga bort lösningen som finns kvar i etuiet och skölja ur det med koksaltlösning eller desinfektionsvätska. Skölj aldrig ur ett linsetui med kranvatten. 

Säljer ni Toriska linser för astigmatism / brytningsfel?

Astigmatism är en typ av brytningsfel på ögats lins eller hornhinna. Astigmatism kan bland annat påverka synen genom att fokus kan bli suddigt i vissa lägen eftersom ljuset bryts felaktigt på näthinnan. För att avgöra om man har astigmatism behöver man gå till en Optiker för en synundersökning. Astigmatism kan ofta korrigeras med glasögon eller linser (så kallade Toriska linser).  På marknaden finns i nuläget endast ett begränsat urval av Toriska cirkellinser som korrigerar astigmatism och på grund av den högre tillverkningskostnaden är Toriska cirkellinser dyrare i inköp än vanliga cirkellinser. I dagsläget säljer inte Cirkellinser.net Toriska cirkellinser men vi arbetar för att kunna erbjuda våra kunder även det i framtiden.

Säljer ni cirkellinser med styrka?

Nej, i dagsläget lagerför vi endast cirkellinser utan styrka så kallade "Plano" med styrka "0.00". 

Jag vill göra en beställning
Hur beställer jag från Cirkellinser.net?

Du kan beställa direkt från vår sida online eller från vår kundtjänst via e-post på order@cirkellinser.net. Du behöver inte vara registrerad kund eller skapa ett konto för att göra ett köp online, detta väljer du enkelt i kassan.

Vilka olika betalningsalternativ kan jag använda hos Cirkellinser.net?

Betalning sker enkelt och säkert med Payson / VISA / MasterCard / PayPal / Internetbanken / Discover / American Express / WyWallet. Du kan välja att betala via ditt Paysonkonto eller betala med ditt VISA eller MasterCard. Vill du hellre använda Internetbanken så samarbetar Payson med bankerna Swedbank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Danske bank. Vill du få hem dina produkter innan du betalar så kan du enkelt välja Payson Faktura, då kan du även välja att delbetala din faktura om den överstiger 300 kronor. Eller varför inte göra din betalning via din telefon genom ett SMS eller appen WyWallet? (maxbelopp 500 kronor) För dig som handlar i Finland och vill direktbetala via Internetbanken så samarbetar Payson med bankerna OP-bank, Sampo Pankki och Nordea Finland. Läs mer om varje betalningsmetod i "hur du betalar".

Är det säkert att betala med kort?

Kortbetalningar sker genom PayPal eller Payson. All överföring av information sker i krypterad form.
Payson håller höga säkerhetskrav och är PCI-certifierade av Trustwave som är en internationell organisation för säker e-handel. All trafik krypteras genom SSL 128 bitar och alla kortöverföringar bygger på bankernas så kallade 3D-secure teknik. Payson startade 2004 i Sverige och över en miljon personer har använt Payson som är en välkänd betallösning på internet. Läs mer om Payson här: "Payson".

Betala snabbt och säkert genom att använda ditt PayPal-konto eller via ditt VISA, Mastercard, Discover eller American Express. Läs mer om PayPal här: "PayPal".

Kan jag betala mot Faktura?

Ja, Vi erbjuder betalsättet "PaysonFaktura" i samarbete med Payson AB. Var noga med att ange din korrekta e-postadress vid din beställning för att kunna mottaga din faktura eftersom den endast skickas elektroniskt till din e-postadress. Betalningsvillkor är 14 dagar och vid fakturaköp tillkommer en avgift om 29 kr. Läs mer om betalsättet "Faktura" i våra allmänna köpvillkor. Fakturaköp finns endast som alternativ för order inom Sverige.

Kan jag komplettera min redan lagda order?

Nej, man kan inte att göra ändringar online, kontakta oss via e-post på support@cirkellinser.net så fixar vi det.

Kan jag avbeställa min beställning?

Kontakta oss via e-post på support@cirkellinser.net så kan vi kontrollera hur långt din order har kommit i processen. Om din beställning inte redan är skickad så kan vi enkelt annulera din order. Om beställning redan är skickad så behöver du bara utnyttja ångerrätten genom att skicka tillbaks din beställning i obruten förpackning till oss. Återbetalning sker sedan inom 30 dagar från det att vi mottagit varan oanvänd och i oförändrat skick i originalförpackning. Kontakta gärna vår kundtjänst på support@cirkellinser.net om du har några frågor.

Hur fungerar er orderbekräftelse?

När du har lagt din beställning hos Cirkellinser.net så skickas det omgående en bekräftelse till din e-postadress. Denna bekräftelse gäller som ett kvitto och är din garanti på att din order har kommit in i vårat system. Därför är det av största vikt att du uppger din korrekta e-postadress vid din beställning. Om du inte mottager någon orderbekräftelse från oss efter att du lagt din beställning vill vi att du kontaktar oss via mail på order@cirkellinser.net.

På vilket sätt kan jag få reda på om ni har kampanjer och erbjudanden?

I shopen kommer de flesta erbjudanden att synas, men vissa erbjudanden går exklusivt ut enbart till våra registrerade kunder som har tackat ja till vårat nyhetsbrev. Så det bästa sättet är att följa och gilla oss på Facebook, Instagram och Twitter för att få rabattkoder och erbjudanden från oss! Sök på Cirkellinser så hittar du oss!

Jag kan inte göra en beställning från er shop, vad gör jag?

Kontrollera att du har fyllt i alla uppgifter som behövs i beställningsformuläret och att produkten/erna finns i lager. Kontrollera även att du har uppfyllt alla krav för din valda betalningsmetod. Om det fortfarande inte fungerar ber vi dig att skicka ett mail till vår support via vår e-post på support@cirkellinser.net så ska vi försöka lösa det.

Betalningsfrågor
Banken godkänner inte min betalning fast att jag har pengar på kontot, varför?

Tänk på att ditt kort måste vara öppet för internetköp. Med den nya banksäkerheten så erbjuder många banker sina kunder möjligheten att öppna och stänga sina kort för köp över internet. Kontrollera att ditt kort är öppet för internetköp.

Vad ingår i priset på produkterna?

Priserna inkluderar moms. Fraktavgift tillkommer på inrikes brev inom Sverige med (19kr), Fraktavgift till övriga Europa kostar (30kr). Vid fakturaköp (endast tillgängligt inom Sverige) tillkommer en fakturaavgift (29 kr), 

Är priset för en lins?

Nej. Alla angivna priser är för två linser (ett par) utom för cosplay/crazylinser då man får välja en eller två linser när man genomför sin beställning. Detta på grund av att många vill ha olika ögonfärg till sina Halloweenkostymer så för att underlätta för er har vi den möjligheten. Skulle man vilja beställa enbart en lins av övriga linser så får man maila oss via orderformuläret eller på support@cirkellinser.net.

Hur fungerar Fakturabetalning?

När vi skickar din beställning får du en faktura skickad med e-post till din e-postadress. Fakturan har en betalningstid på 14 dagar och det tillkommer en fakturaavgift på (29kr). OBS! Var noga med att ange din korrekta e-postadress vid din beställning för att kunna mottaga din faktura eftersom den endast skickas elektroniskt till din e-postadress. Betalningsalternativet Faktura gäller endast beställningar inom Sverige.

Jag får ingen mailbekräftelse när jag väljer faktura som betalningsalternativ, varför?

När du har valt faktura som betalningsalternativ så får du en bekräftelse via mail först när dina beställda produkter är packade. Detta sker alltid inom 24 timmar och om du efter denna tid inte mottagit någon bekräftelse så hör av dig på support@cirkellinser.net 

Hur fungerar min rabattkod/Voucher?

När du har mottagit en värdekod från Cirkellinser så anger du koden i kassan och trycker uppdatera. Du får omgående respons på om din kod är giltig och summan i din kundvagn kommer att uppdateras. Om din rabattkod inte är giltig så ber vi dig först att kontroller om rabatten endast gäller vissa utvalda produkter.

Varför står det en annan rabatt än den angivna, när jag anger min rabattkod i kundkorgen?

I kundkorgen och kassan så är priserna angivna exklusive moms . Detta innebär att om du har en rabattkod på exempelvis 50:- så kommer den angivna rabatten exklusive moms att vara 40:- (rabattkod 40:- + moms 25% = rabatt 50:-). Den avdragna rabatten kommer direkt att synas på summan, som är angiven inklusive moms och alltså är totalbeloppet som ska betalas.

 

Frakt & Leverans
Vad kostar frakten?

På alla ordrar tillkommer 19 kronor i fraktavgift för leverans inom Sverige och 30 kronor i övriga Europa. För frakt till andra länder kontakta oss på support@cirkellinser.net

När kommer min beställning?

Beställningar som är genomförda före klockan 14.00 skickas normalt samma dag. Postens leveranstid tillkommer. Vi skickar din beställning som A-post och den kommer som ett brev direkt hem i din brevlåda. Vi packar våra försändelser så platta som möjligt för att de ska komma direkt ner i brevlådan. Om försändelsen är för stor för att få plats i brevlådan så kommer du att få en avi från närmaste postutlämningsställe. Den normala leveranstiden är 2-7 arbetsdagar (inom Sverige och övriga Europa) efter lagd beställning. Cirkellinser.net ansvarar inte för eventuella förseningar orsakade av Posten.

Returer & Reklamationer
Om jag vill returnera en vara, hur gör jag?

Vårt mål är att du som kund hos oss ska vara helt nöjd med ditt köp. Hos Cirkellinser.net kan du välja att returnera delar av eller hela din beställning inom 30 dagar. För att Du skall kunna nyttja din ångerrätt måste Du returnera varan i oskadat skick, i originalförpackning. Vid nyttjande av ångerrätten är det Du som står för returkostnaden. Återbetalning sker inom 30 dagar från det att vi mottagit varan oanvänd och i oförändrat skick i originalförpackning. Kontakta vår kundtjänst på support@cirkellinser.net om du vill returnera din beställning eller om du har fler frågor.

Om jag vill reklamera en vara, hur gör jag?

Cirkellinser.net följer Konsumentköplagen och de rekommendationer som gäller för reklamationer. Endast ursprungliga fel omfattas av reklamationsrätten, reklamationsrätten omfattar t ex inte fel som är orsakade av normalt slitage. Spara orderbekräftelse som kvitto på din vara. Kontakta vår kundtjänst via e-post på support@cirkellinser.net.

Mitt paket var skadat vid leverans, hur gör jag?

Kontakta vår kundtjänst via e-post på support@cirkellinser.net

 

Övriga frågor
Vilka öppettider har Cirkellinser.net?

Du kan nå vår kundtjänst alla dagar (vardagar och helgdagar) mellan klockan 7-19 via e-post på support@cirkellinser.net. 

Har ni någon butik som jag kan besöka?

Nej, vi har inte någon fysisk butik i dagsläget.

  • Posten
  • Visa
  • MasterCard
  • Payson
  • PayPal
  • WyWallet
  • Handelsbanken
  • Nordea
  • SEB
  • Swedbank